Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2009 15:11 - Малък Лас Вегас на брега на моретo до Варна
Автор: smilyy Категория: Регионални   
Прочетен: 958 Коментари: 0 Гласове:
0



Малък Лас Вегас на брега на морето ще изгради ТИМ за купените преди броени дни (на 15 юни - б.а.) от държавата почти 118 дка на територията на Морската градина във Варна. Това научи "24 часа" въпреки тоталната забрана, наложена в холдинга, по сделката и проекта.

"Петте терена са урбанизирана територия и строителството в ограничителен режим е разрешено", каза областният управител Христо Контров. По искане на шефа на Българската агенция за инвестициите Стоян Сталев той е подписал сделката за продажбата на 117 741 кв. м от държавата на "Холдинг Варна", който е собственост на ТИМ.

"Не смятам, че цена от 100 000 лв. на декар е ниска, и се радвам, че това място ще стане модерно и съответстващо на имиджа на Варна като морска столица, след като на него бъдат построени казина и други атрактивни съоръжения", каза Контров.

Той потвърди, че 118-те дка са разделени на пет парцела и покриват територията на приморския парк, заключена между луксозния комплекс "Рапонги" и Станчовата алея.

"Част от територията е срутищна и ангажимент на холдинга е укрепването", обясни губернаторът.

Източници, близки до ТИМ, твърдят, че укрепителните дейности по най-близките до морето терени от новопридобитата земя ще се извършат по технология, която ще позволи по протежението на територията да бъде организиран модерен пристан за баровски яхти.

От архитектурния екип на холдинга уточниха, че за петте апетитни терена имат приети подробни устройствени планове.

Никой от строителната дирекция на община Варна обаче не пожела да каже какво строителство е заложено там и кога са правени плановете - преди продажбата или след това.

По неофициална информация на новопридобитите терени над бъдещата база за яхтинг ТИМ планира бутикови ниски хотели, рибарски селища, екзотични крайморски заведения и казина.

От държавната администрация във Варна обясняват продажбата на терена в разгара на предизборната кампания с факта, че тогава е дошло искането на Сталев за сделката, свързана пряко с депозирания преди повече от петилетка мегапроект на ТИМ "Алея Първа".

За него корпорацията получи сертификат за инвеститор "клас А" преди 2 години. По закон сертификатът дава право на инвеститора да придобие прилежащите към проекта терени, каквито се купените на 15 юли, ако прецени, че са му нужни за реализиране на "Алея Първа".

Дружеството разполага с още близо година време до изтичането на сертификата и опция да удължи този срок.

От няколко дни в морската столица активно се говори, че римейкът на "Алея Първа", която стана невъзможна с новите правила на Закона за устройство на черноморските територии, ще тръгне най-рано заедно с другия мегапроект - преместването на товарното пристанище Варна Изток и превръщането на зоната в територия за бизнес, атракции и яхтинг.

Наред с коментарите си за това, че последната сделка е реализирана по време на кампанията и терените са продадени на ниска цена, варненци не крият задоволството си, че подобен проект би изчистил сегашния вид на крайбрежната зона от заведения, скалъпени на крак, нечистотии и отломки от соца. Те се мотивират с това, че на отредената за " Алея Първа" територия ТИМ вече монтира осветление, облагороди плажната ивица, асфалтира подстъпите към плажа и изгради места за паркиране.

Ако корпорацията превърне действащите срутища в част от яхтен порт и малък Лас Вегас, ще реши и друг проблем на Варна - с изтичането на отпадъчни води в морето, коментират експерти.

Дали и кога ще стартират инвестиционни проекти на 118-те дка, от ТИМ засега мълчат. Мълчи и ПР отделът на корпорацията. Безмълвни по темата са и управленците в "Холдинг Варна", който се води официален купувач по сделката.

ТИМ стана собственик на "Холдинг Варна" с изкупуване на борсата. По-късно мегакомпанията раздели бизнеса си на две - под шапката на "Холдинг Варна" подреди морския си бизнес, а под табелата "Химимпорт" постави останалите си компании.

“Алея Първа” стартира с хотели и клубове

В първоначалния си вариант "Алея Първа" стартира като мегапроект, заложен върху цялата крайбрежна алея на Варна. Бе предвидено изграждането на модерна плажна зона, комплекс от дискотеки и клубове, къса зона за хотелско строителство. Само един от хотелите трябваше да достига до височината на прилежащия скат, а панорамен асансьор да сваля хората до нивото на плажа. Обявената инвестиция бе в размер на над 73 млн. лв.

Шестимата концесионери на плажната ивица, които тогава се обединиха в консорциум "Алея Първа", обявиха, че ще осигурят ресурса, за да изградят наново крайбрежната ивица на Варна. Планирано бе масово събаряне на постройките по плажа, за да бъде изградена инженерна инфраструктура.

Консорциумът тогава обяви, че има готовност да осигури средствата за проекта и оценката на въздействието на околната среда с комбиниран заем чрез ЦКБ, която също е собственост на ТИМ.

По мегаварианта на "Алея Първа" по време на строителството проектът трябваше да отвори повече от 5000 работни места, а след пускането му в експлоатация - да гарантира траен поминък за повече от 3500 работници.

Авторите арх. Георги Минчев и арх. Петър Диков коментираха плановете за развитие на цялата фронтова крайбрежна част на Варна, одобрени официално през февруари 2003 г.

Според тях цялостната промяна на крайбрежната територия в обособените четири зони предвиждаше реконструкция на старите минерални бани, изграждане на верига ресторанти и кафенета между казиното и Шокърския канал, атракционни водни съоръжения и увеселителни паркове в територията под делфинариума, както и строителство на малки хотелски комплекси. Проектът предвиждаше още и изграждане на огромен аквапарк и 10-етажен хотел. Тогава арх. Петър Диков обясни, че тъкмо релефните особености са го провокирали да търси най-удачно решение при изграждането на модерна урбанизирана среда на границата между морето и сушата.

Новият проект гълта и терен на Иван Станчов?

В новата територия, която ТИМ придоби с покупката на 118-те дка от държавата, най-вероятно влизат и 12-те дка от плажа Буните, за които претенции предяви дипломатът Иван Станчов. Преди време той обяви, че разполага с нотариален акт от 1901 г., който удостоверява, че имотът на ската край четвърта буна е собственост на семейството му. По думите на Станчов в последния ден от мандата си бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Евгени Чачев е подписал документ, с който определя имота на семейството за изкючителна държавна собственост - част от морския бряг. Оттогава Станчов водел активна кореспонденция с министерството в опит да се изчисти недоразумението.

Недоволството на Иван Станчов бе предизвикано от планове на концесионерите на плажа "Алея Първа" за преместване на рибарското селище. Според дипломата те навлезли да копаят на около декар и половина навътре в собствеността му.

Товага представителят на концесионерите Андрей Василев обяви твърденията на Станчов за нелепи. Той посочи, че за цялата ивица има валидни документи, според които границата на трериторията, до която се простират правомощията им, минава по върха на ската.

Станчов също се позова на писмо от МРРБ от 2007 г., с което го уведомяват, че територията, за която претендира, е отвоювана от морето с брегоукрепителни работи през 70-те и 80-те години. Имало издаден акт за държавна собственост за терена през 2000 г. Станчов обаче заяви, че теренът няма как да е отвоюван от морето, защото на нея и с просто око се вижда, че има пръст.

"И аз чух, че в продадената територия е включен и моят имот. Не съм видял обаче още скица, за да съм сигурен, че е така. Ако държавата е продала моя собственост, ще отида на съд. Ако обаче всичко е редовно, приветствам облагородяването на този район", коментира вчера по телефона Иван Станчов.
 


Тагове:   малък,   моретo,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: smilyy
Категория: Забавление
Прочетен: 63387
Постинги: 19
Коментари: 14
Гласове: 70
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031