Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2010 17:30 - БГ двуколка измества колите в Лондон
Автор: smilyy Категория: Забавление   
Прочетен: 1069 Коментари: 0 Гласове:
0



Дизайнерът Валентин Водев победи в състезание с 12 000 проекта

image 

БГ дизайнерът Валентин Водев спечели годишната награда Red Dot. - едно от най-престижните световни отличия в сферата на пространствените форми. Неговият проект "Бикуатро" бе признат за най-добър концептуален дизайн за годината. Повече от 12 хиляди проекта от над 60 държави се надпреварваха за наградите. Red Dot. е най-големият и най-престижен конкурс за дизайн в света. Участниците по правило се състезават в две категории. Едната е за съществуващи вече продукти. Другата е концептуална - за прототипи, които предстои да бъдат произведени. Именно в нея е отличен българинът Валентин Водев.
„Класа“ се свърза по мейла с младия БГ дизайнер, който с удоволствие предостави свои макети за публикация във вестника. „За мен е удоволствие, че ме търсят от България. Проектите върху които работя, са свързани с бита. Затова съм щастлив, когато публиката ги познава“, казва награденият дизайнер.
Валентин Водев вече е познато име в дизайнерските среди на Запад. Учи в Художественото училище по приложни изкуства в София и в НАТФИЗ. Напуска България през 1999 г. Записва се във Виенския университет за приложни изкуства. Още преди да получи диплома, открива студио с двама свои колеги, а по-късно и самостоятелно. Продължава образованието си с магистратура в Royal College of Art в Лондон.

Red Dot е като „Оскар“ в света на киното

В момента има собствено артстудио в английската столица и се радва на особено признание сред колегите си. Ето как самият Валентин оценява наградата: „В професионалните среди Red Dot е много ценна награда. Означава много, ако сложиш на своя продукт Red Dot, или „червената точка". Ако сравняваме с филмовия бранш, Red Dot е като „Оскар“ или „Грами“.
Какво представлява „Бикуатро“? Става дума за електрически велосипед, двуколесно превозно средство, при което обаче задната гума се разделя на две и по този начин има пространство за багажник. Тоест алтернатива на колата. Багажникът има вместимост до 150 литра. С двуколката можеш лесно да се измъкнеш от задръстване. Ако пък искаш да пазаруваш за целия уикенд и за цялото семейство, колелото може да побере точно толкова, колкото багажникът на една средноголяма кола.
Изобретение на Валентин не замърсява околната среда, тъй като се движи с електрическа батерия, голяма колкото батерията на лаптоп. С едно зареждане "Бикуатро" може да измине 30 километра и да вдигне скорост от 22 км/ч.
Спечелената международна награда Red Dot предизвика силен интерес към проекта. Валентин получи стипендия от австрийското правителство за разработка на втори и трети прототип на изобретението. Това му дава надеждата, че двуколката съвсем скоро може да се завърти и по улиците на големите градове, след като влезе в производство. "В момента водя разговори с една лондонска фирма, която има контакти в Азия и по-специално в Япония. Възможно е до две-три години проектът да бъде завършен, тоест „Бикуатро“ да стане част от бита на масовия потребител", казва Валентин Водев.
Неотдавна дизайнерът получи покана за съвместна работа с Рон Арад, култово име в артсредите. Той излага свои творби в големия лондонски артцентър Barbican.
"Рон ме покани да участвам в проектирането на неговата изложба. Ще имам собствено шоу в рамките на неговото изложение. С двама други дизайнери ще правим серия от мебели, които се произвеждат в България. Бяхме на изложения в Ню Йорк, Токио и Лондон.“

Най-малката детска количка в света

Уникална детска количка е разработена като проект от Валентин Водев. Тя функционира на принципа на гравитацията. Тежи само три килограма и е голяма колкото чанта за лаптоп. Носиш си я като чанта, а когато се налага да настаниш в нея бебока, просто я разгъваш! Ще струва пет пъти по-евтино от най-луксозните возила за бебета.
През ноември Валентин Водев участва в две големи дизайнерски изложби във Виена и Токио – представи други две свои произведения. Едното от тях, радио Valerie - радиоапарат без копчета и бутони, предизвика огромен интерес. Подвижният чин-маса, върху който спокойно може да се разположи компютър, пък може да се превърне в мечта за ученици и студенти.


Тагове:   Лондон,   двуколка,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: smilyy
Категория: Забавление
Прочетен: 63486
Постинги: 19
Коментари: 14
Гласове: 70
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930